Glede

Flere sider om glede

Definisjon på glede

La oss starte med å forstå glede. Det finnes mange gode definisjoner på glede, som ofte sammenblandes med synonymer som lykke og tilfredshet. For å holde oss til vår praktiske tilnærming, definerer vi her glede som en god indre tilstand.

Denne definisjonen hjelper oss med å skille mellom det som er inni oss og det som er utenfor. Det kan ofte virke som om gleden kommer fra ytre stimuli, som en vakker solnedgang, en ny Tesla eller en drømmejobb, men så er det faktisk gleden innenfra som utløses.

Bilde av en vakker strand ved havet, med berg i bakgrunnen

Ikke la deg lure av en lekker strand. Du trenger ingenting eksternt for å erfare gleden, for den kommer innenifra.

Hvorfor er glede viktig?

Aristoteles hevdet at glede er det endelige målet. Han mente at alle aktiviteter vi foretar oss er drevet av et ønske eller håp om at resultatet skal gi oss glede. Du har sikkert flere eksempler fra ditt eget liv, som et ønske om en attraktiv kjæreste, en bedre jobb, mer fritid eller et godt forhold til foreldrene dine, i håp om at dette skal løse problemene dine og gjøre deg glad.

Slik er det med oss alle. Vi ønsker oss vekk fra smerte - og vi ønsker oss mot nytelse, for å få det bra. Vi gifter oss for å få glede. Vi skiller oss for å få glede. Ingen av oss våkner opp og tenker at i dag skal jeg ha en dårlig dag. 

Innlegg med glede

En pil som indikerer at du kan gå inn på blogginnlegget ved å klikke

Min livsfilosofi

Ofte famler jeg, uten å vite hva jeg tror på eller hvilke standpunkt jeg har. Som et skip som snur etter vinden, men jeg søker etter retning.