Hvordan bli lykkelig: 6 perspektiver som endrer alt

Av Arnt Sæther, Tal Ben-Sahar, Nikolai Toverud

Sist oppdatert: 30 september, 2023

Innhold

Egne perspektiver av lykke står ofte i veien for å oppleve lykke. Her er seks perspektiver som vil endre hvordan tilnærmer deg et lykkelig liv.

Lykken som overordnet mål

En strektegning av et sinn, et hjerte og penger. Tegningen illustrerer valget mellom fokus på indre glede og eksterne faktorer.

Hva fokuserer du på: Eksterne faktorer som penger, eller din egen lykke?

Ønsket om å bli rik og å få en pen kjæreste og liknende kommer fra ideen om at å få det, vil gjøre deg lykkelig. Ha heller derfor lykke som hovedmål, og rik som sekundærmål, og ikke omvendt slik samfunnet sier. Hvis du ikke tar din lykke alvorlig, er det fort gjort å bruke hele livet på å jakte forgjeves.

Let etter lykken der den er

Lykke er en indre tilstand, og derfor må du se innover for å finne lykken - ikke utenfor deg selv. Aktiviteter eller ytre faktorer som penger eller forhold vil ikke gjøre deg glad. Men du kan være glad uavhengig av hvor lite penger eller gode forhold du har. For gleden ligger i væren, og du kan ikke gjøre ‘være’.

Glede finnes her, ikke der
Arnt Sæther

Dette kan sammenlignes med en håndball med klister som fester seg til hånden din. Du prøver å få av ballen fra hånden din, en aktiv handling, istedenfor å la (det) klisteret være. Å være, er å la klisteret være. Å ‘gjøre’ er å prøve å få av ballen.

Kurs i lykke

Livet trenger glede. Derfor tilbyr vi et mini-kurs med Arnt Sæther, som vil øke din livskvaliteten din. Kurset koster 299,- og har pengene-tilbake-garanti hvis du ikke er fornøyd.

Profilbilde av Arnt Sæther i sofaen

Lykken er ditt ansvar

Strektegning av skyer og en sol

Er det for dårlig vær til å ha det bra nå?

Ettersom lykke er en indre tilstand, er det din oppgave og ditt ansvar. Dette må du forstå i deg selv. For ellers kan du vente hele livet ditt på at andre skal gjøre deg glad.

Det er fort gjort å gi andre skylden for at du ikke er glad. Du kjenner det kanskje igjen i ditt eget sinn?

Hadde det ikke vært for: kona mi, mannen min, ungene mine, sjefen min, været, sykdommen, [... sett inn det som passer for deg…]

Lykke er oppnåelig

Lykke, eller en god indre tilstand, er en mulighet som ligger i oss alle sammen. Og ligger det i oss alle sammen så ligger det også i deg. Det er viktig å vite om du er trist eller deprimert nå. Gleden ligger der som en mulighet, inne bak den dritten du eventuelt må føle der du er i livet nå.

Lykke kan kun erfares i øyeblikket

Strektegning av et par som klemmer og utstråler kjærlighet

Finnes det noen gode grunner til å ha det bra nå?

Lykken vi prater om her, er nå. Vi gleder oss nå, over det som skal skje. Vi gleder oss nå, over det som har skjedd. Det er nå det skjer. Det var nå det skjedde. Og nå skal det skje. 

Hvis du skal lete etter gleden, kikk derfor etter den; Nå. Ikke om litt. For forventer du at du skal bli glad om litt, vil du høyst sannsynlig tenke at du skal bli glad om litt når du kommer til om litt. 

Prøv eventuelt å sette deg tilbake, pust ut, og spør deg selv: Mangler jeg egentlig noe i dette Nu, for å kunne leve et fullverdig menneskeliv? 

Er ikke det eventuelt vanskelige jeg opplever nå, noe som hører med til å være et menneske? 

Og hvis det er tilfellet, er det ikke da ideen min om hvordan mitt liv burde ha vært, som gjør at jeg lider, i tillegg til den smerten jeg føler?

Gleden er her alltid

Selv i vanskelige situasjoner er gleden nesten alltid en mulighet som kan hjelpe deg med å sette pris på det du har. Ved å innse at lykke ikke er avhengig av ytre omstendigheter, men handler i mye større grad om hvordan du forholder deg til det som skjer, kan du begynne å forstå at det meste er bra. Akkurat sånn som det er.

Selv vonde ting kan ende opp med å vise seg at det var noe av det beste som skjedde deg faktisk, når det har gått noen år. Dette skiftet i perspektiv kan gi en følelse av takknemlighet og ro, og lar deg oppleve en dypere og mer vedvarende form for glede, uavhengig av livets oppturer og nedturer.

Ofte stilte spørsmål om lykke

Blir du lykkelig av mer penger?

Lykke kommer hovedsakelig fra innsiden og er ikke primært avhengig av ytre omstendigheter som inntekt​​. Det er likevel viktig å merke seg at forskning har vist en generell sammenheng mellom økende inntekt og økende lykke, men denne sammenhengen kan være mer kompleks og varierer avhengig av individets grunnleggende lykkenivå​​.

Hva hjelper mot depresjon?

Depresjon behandles ofte med samtaleterapi og/eller antidepressive legemidler, der kombinasjonsbehandling er best for alvorlig depresjon​. Det er også hjelpsomt å etablere daglige rutiner, sette seg mål, være aktiv, spise sunt, sikre god søvn, utfordre negative tankemønstre og prøve nye ting

Hvordan bli lykkelig i et forhold?

For å være lykkelig i et forhold, prøv å gjøre nye ting sammen, sett pris på intern humor, still hverandre viktige spørsmål daglig, og vær en god lytter​​. Husk å være glad for hverandres suksesser, og hvis det er konflikter, krangle riktig ved å bruke "oss-språk"​​. Det er også viktig å holde seg fysisk aktiv sammen​.

Hvordan bli glad i seg selv?

Å bli glad i seg selv handler om å øve opp selvmedfølelse og møte egne utfordringer med aksept, forståelse og omsorg, på samme måte som man ville møtt en god venn eller et familiemedlem man har kjær​​. Det innebærer også å bli mer bevisst på egne tanker og handlinger, og forstå at det er din egen innstilling som i stor grad påvirker din opplevelse og glede.