Er lykke viktig?

Av Arnt Sæther, Tal Ben-Sahar, Nikolai Toverud

Sist oppdatert: 29 september, 2023

Innhold

Aristoteles anså lykke som menneskets endelige mål; alle våre handlinger og ønsker springer ut fra håpet om å oppnå lykke. Bevisst eller ubevisst, om det er i relasjoner til andre, karriere eller gjennom dine personlige ambisjoner - vi strever etter å unngå smerte og søke glede i håp om et bedre liv.

Lykke er målet over alle mål
Aristoteles

Tenk på det selv.

Du har sikkert flere eksempler fra ditt eget liv, som et ønske om en attraktiv kjæreste, en bedre jobb, mer fritid eller et godt forhold til foreldrene dine, i håp om at dette skal løse problemene dine og gjøre deg glad.

Vi flytter for å få glede. Vi gifter oss for å få glede. Vi skiller oss for å få glede. Det er ingen av oss som våkner opp og tenker at i dag skal jeg ha en dårlig dag.

En strektegning av to gifteringer som henger sammen

Har du hørt om noen som gifter seg, for å få det dårligere? Ikke det nei.

Lykke er meningsfylt

Barns utømmelige nysgjerrighet er velkjent. De stiller uendelige “hvorfor” spørsmål, uansett svar. Men på et tidspunkt, når du har spurt “hvorfor?” mange nok ganger, så ender du opp med samme svar hver gang. Og det endelig svaret er: Fordi det gjør meg glad/lykkelig/tilfreds.

Og hvis du til det også spør “Hvorfor vil du være lykkelig?” Så sier du kanskje fordi det gir meg energi og overskudd. Og hvis jeg så spør “Hvorfor vil du ha energi og overskudd?” Så ender du igjen opp med “fordi det gjør meg glad/lykkelig/tilfreds.”

Eksterne faktorer som penger, berømmelse og makt er i seg selv verdiløse; de blir bare verdifulle hvis de bidrar til vår lykke.

The least of things with a meaning is worth more in life than the greatest of things without it.
Carl Jung

Fordelene med å være lykkelig

Lykke er viktig og det er meningsfylt. I tillegg viser lykkeforskningen en rekke fordeler som er assosiert med lykke.

Tenk etter
  • Hvilke fordeler synes du det gir å være glad?
  • Vet du om noen mennesker som ser ut til å leve i ærlig og dyp glede? Har de noen fordeler ved det?