Strektegning av et en katt, med en orange strek over. Illustrerer spørsmålet om hvem du er.

Hvem er jeg? Bli kjent med observatøren i deg

Sist oppdatert:

18/1/2024

Innhold

  Samfunnet vil besvare deg spørsmålet med å forklare om identitet. Utfordringen med din identitet, er at den er konstruert av ditt eget sinn. I øyeblikket du slutter å tro på identiteten din, eller den blir utfordret, står identiteten din for fall. 

  I denne artikkelen argumenterer vi for at det finnes et mer robust svar, som går dypere enn forklaringen om identitet. 

  Hvis dette er nytt for deg, så må du regne med at det kommer til å ta tid å bli kjent med deg selv og observatøren i deg.

  Observatøren i deg

  Overkroppen til et menneske som holder rundt seg selv
  Er du tankene dine? Eller kanskje følelsene og kroppen? Eller vent ...

  Antageligvis bruker du mye av din tid til å leve i ditt eget hode. Du tenker og føler deg igjennom hva som har skjedd, eller forsøker å forutse hva som kommer til å skje. Ofte fører det til at du grubler over alt som er feil, eller at du gruer deg til hva som skal skje.

  Dette er et resultat av at du ubevisst identifiserer deg med sinnet ditt. Du identifiserer deg med tankene dine når du tenker. Du identifiserer deg med følelsene dine når du føler. Og du identifiserer deg med kroppen din når du opplever.

  Men har du noen gang tenkt på at du må ha en relasjon eller et forhold til noe for å kunne oppleve det?

  Hvis du hadde vært tankene dine, følelsene dine eller kroppen din, så kan du ikke kunne føle hvordan det er å ha en tanke, en følelse eller en kropp.

  Du kan observere tankene dine, følelsene dine og kroppen din. Du er derfor ikke noe av dette. Du er det som kan observere og oppleve dine egne tanker, følelser og kropp.

  Vi omtaler dette her som observatøren. Bevissthet eller sjel kan være begreper som brukes om det samme konseptet.

  Det du er ute etter er å være ekte. Det er i observatøren du finner det ekte i deg som gir tilfredshet og indre ro. Når du gjør handlinger du ikke kan stå inne for skaper det uro.

  Hvordan bli kjent med observatøren i deg

  Ettersom du ikke er tankene dine, eller følelsene dine, er ikke dette først og fremst et intellektuelt begrep du skal forstå med tankene dine (som du ikke er). Dette er noe du må oppleve. Men hvordan oppleve dette?

  Mindfulness

  Du trenger ikke sitte i lotus stilling for å være tilstede. Du kan være tilstedeværende (mindfull) i alt du gjør.

  Mindfulness er en måte å bli kjent med din observatør på. 

  I mindfulness fokuserer du på noe som ikke krever at du tenker. For eksempel pusten din. Det finnes ikke en tid i ditt liv du ikke har pustet. Men du tenker ikke på at du puster. Du er ikke oppmerksom på det. Kanskje du ikke i det hele tatt er klar over at du puster. Oppmerksomheten vår går alle andre steder. 

  Hvis du vender oppmerksomheten innover til pusten, har du mulighet til å legge merke til en rekke opplevelser. For eksempel: at du puster ut, at det er en rytme i pusten din, luften som går inn og ut av nesa, varme forskjellen mellom pusten som går ut og pusten som går inn. Det å være oppmerksom på opplevelser, om det er din egen kropp, sola som varmer eller skrittene du tar på butikken, er mindfulness. 

  Mindfulness er beroligende, og misforstås ofte som en praksis for å få ro. Men det du egentlig trener på er å ta et skritt ut av ditt eget sinn. Ut av den evige stemmen, som konstant sier bla bla bla. 

  Gjennom mindfullness, kan du oppleve at det er mulig å observere tanker, følelser og kroppen din. Da kan du forstå at det ikke er deg. At du står i relasjon til selvsnakket ditt, grublingene dine, dommen din over deg selv og bekymringene dine. Dette er ikke sannheter, men bare tanker.

  Gjennom å forstå at du ikke er tankene eller følelsene dine, kan du ta dem mindre seriøst. Ting som ødela deg i går, kan du le av i dag. Du kan gå fra frykt til tillit.

  Kurs i glede

  Liker du det du leser? Prøv også vårt mini-kurs med Arnt Sæther, som vil øke din livskvalitet. Kurset koster 299,-.

  Profilbilde av Arnt Sæther i sofaen

  Vær ærlig med deg selv

  Når du kommer i kontakt med hvem du egentlig er, så åpner det seg en helt annen verden for dine føtter. Først når du er kjent med hvem du er, så er det mulig å være autentisk med deg selv.

  Dette ligger som et premiss for å kunne være tilfreds med livet. Du må velge ditt liv ut ifra hvem du er. Det kan ikke være andre sine valg. Ditt valg kan se svært annerledes ut fra alle andres, og derfor er det essensielt å bli kjent med deg selv, og være tro og ærlig med deg selv. Når du skal finne ut hva du mener om noe, så må du gå til deg selv.

  Hvis du vil ha suksess, lær deg kinesisk. Hvis du vil finne lykke, lær deg selv å kjenne.
  Kinesisk munk

  Hvordan være ærlig med seg selv

  En strektegning av en person som ser seg i speilet
  Speil speil på veggen der. Er jeg ærlig med meg selv i verden her?

  Du veit om du juger. Du vet om du er tro. Du vet alt om deg selv. Dette er den indre stemmen. Alt annet er en ytre oppskrift for et liv, som du må slippe tak i.

  Begynn med ærlighet. Ta et ærlig blikk på deg selv i speilet om kvelden. Møt øynene dine. Spør deg selv; Hvordan har dagen din vært? Har du unngått deg selv, eller gjort deg feil? Har jeg vært ærlig overfor meg selv? Har min ferd i livet i dag vært på plass, eller har jeg sviktet? Har jeg spilt en rolle, har jeg sneket unna ubehag og tatt noen enkle løsninger? 

  Spør videre: Hvorfor gjorde jeg som jeg gjorde? Hva var det jeg prøvde å unngå? Eller hva prøvde jeg å oppnå? Og hvor kom det ønsket fra?

  Dette er ærligheten du skal følge for å være tro mot deg selv. Dette er ærligheten du skal følge for å finne indre fred. Ikke vær slem mot deg selv når du svarer på disse spørsmålene. Gå på oppdagelsesferd i ditt eget sinn. Ta lærdom, og se om du kan få en innsikt til glede for verden og deg selv

  Tenk etter

  Er du ærlig med hva som er viktig for deg? Spiller du en rolle for omverden?

  Hovedpoenger

  • Konseptet "observatøren" eller bevissthet er en dypere og mer robust forankring enn identitet. Å forstå at du ikke er tankene eller følelsene dine gjør det mulig å ta dem mindre seriøst eller se dem for hva de er og gå fra frykt til tillit.
  • Mindfulness er en måte å bli kjent med din observatør på.
  • Å være ærlig med seg selv er et sentralt element til tilfredshet og indre ro. Dette innebærer å være tro mot seg selv og ta valg basert på ens egne preferanser, ikke andres forventninger.
  • Spørsmål til selvrefleksjon inkluderer om du kjenner deg selv godt, om du er ærlig med hva som er viktig for deg, og om du spiller en rolle for omverdenen.
  • Et praktisk tips for å være ærlig med deg selv inkluderer å ta et ærlig blikk på seg selv etter en dag, gjerne i et speil, og spørre hvorfor du gjorde visse valg. Forsøk å være vennlig og ikke klandrende mot meg selv i det du oppdager.