Strektegning av et en kaffekopp med hjerte over og en orange strek over hjertet. Illustrerer spørsmålet om du kan være lykkelig.

Kan jeg være lykkelig?

Sist oppdatert:

15/5/2024

Innhold

  Det er fort gjort å tenke at filosofer er lykkelige, fordi de diskuterer og tenker på det gode liv. Slik vi fort tenker at en lykkeforsker må være lykkelig, eller at en lege lever sunt og er lite syk, og en tannlege ikke har hull i tennene.

  Men lykken, gleden og tilfredsheten er ikke forbeholdt noen spesielle mennesker. Ikke engang de med økonomisk suksess eller eksepsjonelle ferdigheter i sport og musikk.

  Det som er så utrolig vakkert med lykke er at den ligger som en mulighet i oss alle.

  Du kan bo der ingen skulle tru at nokon kunne bu, og være lykkelig. Du kan bo i blokk, i hus, i telt, og være lykkelig. Du kan være uføretrygdet, ligge på sykehus, jobbe på sykehus, levere tjenester til sykehus, og være lykkelig. Rik eller fattig, lykke ligger i oss alle.

  I Ubevisst defineres lykke som en god indre tilstand. Som menneske har du kjent på en god indre tilstand én eller flere ganger i livet og derav følt på lykke. Vi kan derfor si at lykken er tilgjengelig og en mulighet for deg også.

  Kan du være lykkelig hele tiden?

  En strektegning av en kalender

  Selv på mandager er lykken en mulighet!

  Her på ubevisst vil vi hevde at det er mulig å være lykkelig hele tiden.

  Siden du kan være lykkelig på mandag, tirsdag, onsdag, torsdag …

  Og du kan være lykkelig januar, februar, mars og alle andre månedene i året.

  Og du kan være lykkelig som barn, ungdom, voksen og gammel.

  Men, selv om det er mulig å være lykkelig hele tiden, betyr det ikke at du skal være lykkelig for alt. Vonde følelser og opplevelser bør bearbeides og prosesseres.

  Her er det et skille. For akkurat som du kan ha en indre ro uansett hvilket vær det er, er det mulig å ha en indre ro uansett hva du går igjennom. Du trenger ikke å være glad for at moren din er død, eller at kjæresten din har gått fra deg. Sorg er berettiget. Men du kan ha det bra med deg selv, selv om du sørger eller er sint.

  Kan du observere at du prosesserer, slik du observerer været? Og slik du ikke er været, er du heller ikke det som prosesseres. Søker du gleden i det laget der det prosesseres, kan du ikke være glad hele tiden, men hviler du i det som er deg, det som ser prosesseringen, er du i kontakt med en god indre tilstand.

  Ønsker du å lære mer om lykke?

  Bli med på vår gratis 30-dagers lykkeguide på e-post, og få en enkel steg-for-steg-guide for å bli kjent med din indre lykke.

  Takk! Sjekk eposten din for bekreftelsesmailen!
  Oops! Something went wrong while submitting the form.

  Du vil motta en kort e-post hver tredje dag i en måned. Du kan melde deg av når som helst.

  Hvordan bli glad igjen

  En strektegning av en man som holder hendene på hodet og sørger
  Selv om livet byr på utfordringer, så er lykke en mulighet.

  Vi tenker ofte at når alt blir bra, først da skal jeg bli glad. Men hvis du har levd litt, med noenlunde bevissthet på hvordan livet utfolder seg, så har du merket at alt ikke blir bra. Det er alltid noe nytt som dukker opp og gir deg noe nytt å finne ut av før du skal tillate deg å bli glad.

  Det er likevel mulig å ha det grunnleggende bra, selv om ikke alt rundt deg er bra. For lykken er en indre tilstand, som handler om hvordan du forholder deg til livet - ikke hvordan livet er.

  Selv om det er utfordringer med å ha en familie, så kan du være glad for å ha en familie. Selv om det er vanskelig å motivere seg til å jobbe, kan du være glad for å ha en jobb. Selv om det regner mye, kan du være glad for at det regner - for alternativet ville vært så mye verre.

  Det å leve et liv som menneske er ganske tøft og rått. Hvis vi ikke tror det, men vi i stedet tror at vi egentlig skal skånes og leve et smertefritt og uproblematisk liv, så blir vi veldig fort motløse når ulykke eller sykdom rammer oss.

  Ubehag og uro har med seg informasjon som kan hjelpe deg å få det bedre igjen. Arnt skriver mer om dette her.

  Tenk etter

  Tror du at lykke er mulig for deg? Hvor lett er det for deg å finne tilbake til gleden?

  Hovedpoenger

  • Det er mulig å ha en god indre tilstand
  • Alle mennesker har kjent på denne tilstanden i livet. Lykken er derfor tilgjengelig og mulig for mennesker.
  • Det er mulig å være lykkelig hele tiden. Men målet er ikke å være lykkelig for alt. Vonde følelser og opplevelser bør likevel bearbeides.
  • Det er en feiloppfatning å tro man må vente på at alt skal bli bra for å bli glad. Lykken handler om hvordan man forholder seg til livet, ikke hvordan livet er.