Strektegning av et en papirbåt, med en orange strek over. Illustrerer perspektiver til lykken

Perspektiver for lykke

Sist oppdatert:

18/1/2024

Innhold

  Vår egen forutinntatthet, vår ide, eller vår synsmåte om hva lykke er, står ofte i veien for å oppleve lykke. I denne artikkelen skal vi bli kjent med noen perspektiver som vil ta deg nærmere din lykke.

  Ha lykken som overordnet mål

  Hvis du virkelig ønsker å ha en god indre tilstand, må du prioritere riktig. For eksempel så kan ønsket om å bli rik eller å få en pen kjæreste komme fra ideen om at å få det, vil gjøre deg lykkelig. 

  Ha derfor lykke som hovedmål, og rik som sekundærmål, og ikke omvendt slik samfunnet sier. Hvis du ikke tar din lykke alvorlig, er det fort gjort å bruke hele livet på å jakte forgjeves.

  En strektegning av et sinn, et hjerte og penger. Tegningen illustrerer valget mellom fokus på indre glede og eksterne faktorer.
  Hva fokuserer du på: Eksterne faktorer som penger, eller din egen lykke?

  Din lykke er ditt ansvar

  Ettersom lykke er en indre tilstand, er det din oppgave og ditt ansvar. Dette må du forstå i deg selv. For ellers kan du vente hele livet ditt på at andre skal gjøre deg glad.

  Det er fort gjort å gi andre skylden for at du ikke er glad. Kanskje du kjenner det kanskje igjen i ditt eget sinn? Hadde det ikke vært for  …

  • kona mi
  • mannen min
  • ungene mine
  • sjefen min
  • været
  • sykdommen
  • (...sett inn det som passer for deg…)
  Strektegning av skyer og en sol
  Er det for dårlig vær til å ha det bra nå?

  Let etter lykken i deg selv

  Lykke er en indre tilstand, og derfor må du se innover for å finne lykken - ikke utenfor deg selv. Det er lett å lete etter den gode indre tilstanden i levestandarden din. Vi kan blande, og tro at om den ytre verden er god, så får vi en god indre verden.

  Glede finnes her, ikke der
  - Arnt Sæther

  Aktiviteter eller ytre faktorer som penger eller forhold vil ikke gjøre deg glad. Men du kan være glad uavhengig av hvor lite penger eller gode forhold du har. For gleden ligger i væren, og du kan ikke gjøre ‘være’.

  Lykken har ingen krav

  Vi setter opp størrelser i hodet, hvor vi sier at sånn må det være. Det må være pent vær, alle må være glade, vi skal ikke ha vondt noen steder, vi skal heller ikke ha for mye å gjøre, vi skal være på ferie og ligge på en solstol i Syden. Da kan vi være lykkelige. 

  Utfordringen med dette perspektivet, er at det blir svært vanskelig å ha det bra, for rammene er helt urealistiske for livet. Vi ender opp med så mange måter å være ulykkelig på, og så få måter å være lykkelig på.

  Vær snill med deg selv

  Dine tanker kommer og går. Det samme gjelder dine følelser. Vi lærte i artikkelen ‘hvem er jeg’ at du ikke er tankene eller følelsene dine. De dukker spontant opp.

  Det er ikke din feil at du tenker eller føler det slik. Det er til og med ikke deg. Gi deg selv rom til å feile, rom til å være hva du enn er med alle de skavankene og den tullete oppførselen det medfører. Du hadde aldri noe valg

  Forsøk heller å ikke klandre deg selv, hvis du ikke klarer å være snill med deg selv. Det er sånt som skjer, og det kan skje de aller fleste av oss.

  Er du vennlig til alt som dukker opp i ditt hode?

  Kurs i glede

  Liker du det du leser? Prøv også vårt mini-kurs med Arnt Sæther, som vil øke din livskvalitet. Kurset koster 299,-.

  Profilbilde av Arnt Sæther i sofaen

  Det er bare din vei til lykken

  Du kan høre på alle verdens råd. Du kan snakke med de klokeste menneskene. Du kan lese denne lykkeguiden opp og ned i mente - men hvis ikke du lytter til deg selv i prosessen og blir kjent med hvem du er, og agerer ærlig deretter, så kommer du ikke til å komme nærmere deg selv og din egen gode indre tilstand.

  Din vei er det ingen andre som kan vite så mye om. Det er et forhold mellom deg selv og Selvet. Det er bare du som har tilgang til dette. Hvis du lurer på hva du vil i livet, så må du gå til deg selv.

  Og hvis du er usikker, så må du få deg noen erfaringer.

  Hvilke preferanser har du?

  Og hvis du er usikker, så er det fint å få seg noen erfaringer.

  Se etter etter de gode tingene i livet

  Kjenn etter, fra 1 til 10, hvor lykkelig er du akkurat nå?

  Kanskje befinner du deg på en 3er på lykkeskalaen. Eller kanskje er du en 7er i dag. 

  Du spør kanskje selv hvorfor du ikke kommer høyere. Hva gjør at du ikke kommer på 10?

  Prøv heller å spør deg selv hvorfor du scorer så høyt som du gjør. 

  Og kanskje bare av å kjenne etter og spørre deg selv om hva som gjør at du scorer så høyt som du gjør (om du er en treer eller syver) så kan det hende at du føler deg bedre i akkurat dette øyeblikk

  Lykke kan kun erfares i øyeblikket

  Lykken vi prater om her, er nå. Vi gleder oss nå, over det som skal skje. Vi gleder oss nå, over det som har skjedd. Det er nå det skjer. Det var nå det skjedde. Og nå skal det skje. Du kan glede deg nå over det som skal skje etterpå, men du kan ikke være glad etterpå. Det går rett og slett ikke.

  Hvis du skal lete etter gleden, kikk derfor etter den; Nå. Ikke om litt. For forventer du at du skal bli glad om litt, vil du høyst sannsynlig tenke at du skal bli glad om litt når du kommer til om litt. 

  Prøv eventuelt å sette deg tilbake, pust ut, og spør deg selv: Mangler jeg egentlig noe i dette Nu, for å kunne leve et fullverdig menneskeliv? 

  Er ikke det vanskelige jeg opplever nå, noe som hører med til å være et menneske?  

  Og hvis det er tilfellet, er det ikke da ideen min om hvordan mitt liv burde ha vært, som gjør at jeg lider, i tillegg til den smerten jeg føler?

  Strektegning av et par som klemmer og utstråler kjærlighet
  Finnes det noen gode grunner til å ha det bra nå?
  Tenk etter

  Hovedpoenger

  • Anse lykke som ditt primære mål i livet.
  • Lykke er en indre tilstand, og det er ditt ansvar å komme i kontakt med din lykke.
  • Lykken har ingen krav for å oppleves.
  • Vær snill med deg selv, og gi deg selv rom til å feile og være menneske.
  • Du må lære deg å kjenne innover for å finne din vei til din lykke.
  • Spør heller hvorfor du har det så bra som du har det, istedenfor hvorfor du ikke har det enda bedre. Sinnet finner det du leter etter.
  • Møt frykten din og kom deg ut av komfortsonen din.
  • Lykken er noe vi opplever nå. Ikke i fremtiden eller fortiden.