Innhold

I begynnelsen av 20 årene holdt jeg på å ta mitt eget liv pga depresjon. Jeg har vokst opp med en mor som hadde alvorlige alkoholproblemer, og en far som hadde kraftige humørsvingninger og senere ble uføretrygdet på grunn av depresjon. Jeg tror jeg med hånden på hjertet kan si jeg vet hvordan det er å ha lav selvfølelse, men jeg kan også med hånden på hjerte si at jeg vet hvordan det er å ha god selvfølelse, slik jeg har det med meg selv i dag.

Det er sikkert flere veier til god selvfølelse, men her vil jeg dele en kortversjon av min vei, og jeg håper den kan være til inspirasjon og glede for deg.

Elsker du deg selv?

Dine hender, foldet sammen i kjærleik.

Jeg skal starte med å si noe som høres utrolig merkelig ut, og som du høyst sannsynlig ikke kommer til å tro på, MEN du har ikke dårlig selvfølelse. Det beror bare på en gigantisk misforståelse. Det bare føles som om du har dårlig selvfølelse. Du elsker deg selv! Du elsker deg selv antageligvis høyest av alt i livet ditt.

«Nei, det gjør jeg ikke», vil du kanskje si, men hvis jeg har en bøtte med vann og dytter hodet ditt ned i den bøtta, så vil du ganske fort prøve å få hodet ditt ut av det vannet, fordi du vil leve. Du vil forsvare deg selv og ditt liv mot døden, fordi du elsker livet høyere enn døden. Livet er ditt foretrukne alternativ, fordi du vil deg selv høyere enn bortfallet av deg selv.

Selvfølelse kontra selvoppfattelse

Her kan du kanskje begynne å skimte at det er noe med det «selv`et» i «selv-følelse» som faktisk er godt. Det er noe iboende godt i «selvfølelse» i seg selv. Man kan ikke ha dårlig selvfølelse, like lite som vi snakker om solens mørke. Så når vi snakker om dårlig selvfølelse, snakker vi egentlig om noe annet enn det vi tror vi snakker om, og denne misforståelsen gjør at vi ikke kommer ut av det. Det er som om å tro at et nytt kjøkken vil hjelpe deg i sorgen, eller at god økonomi vil hjelpe deg mot klaustrofobi. Vi leter etter selv-følelsen der den ikke finnes.

Hvor er det vi går feil og leter etter selvfølelsen på feil sted? Vi leter i Sinnet og ikke i Selvet. Vi har ikke lært forskjellen på de to, og vi tror vi er Sinnet vårt og ikke Selvet. Vi burde egentlig, i språket, si at vi har en Ubehagelig Sinns-Emosjon.

Dette nye serviset vil garantert fikse frykten min.

Hvor finner vi vår sanne selvfølelse?

I sinnet vårt finner vi tankene våre og de følelsene som har «bevegelse» eller «energi». Tanker og emosjoner er mer presist. Når du tenker at du ER dum, verdiløs, ubrukelig, stygg osv (fyll inn det som passer for deg), så er ikke det sant at du ER det, men det er sant at du Tenker det og Emosjonelt opplever det. Men det er her hele forskjellen ligger. Det er din egen beskrivelse av deg selv som du misforstår som Deg Selv. Du tror du er beskrivelsen, og du tror på beskrivelsen som sann. Du tror at du er Sinnet som sier du er dum, verdiløs og ubrukelig. Det er som å tro at etiketten på vinflasken er vinen.

La oss fortsette med vinflaske sammenligningen. Hvis vi sier at Vinen er Deg Selv, og etiketten er tankene og emosjonene, og flasken er kroppen din. Så er trinn nr en i god selvfølelse og forstå forskjellen på deg Selv og ditt Sinn/kropp. Forskjellen på vinen og etikett/flaske. Du er deg Selv, samtidig med at du har ett sinn og en kropp. Vinen er vin, men den har en etikett og en flaske.

I denne prosessen kan det være nyttig å ha en guide. For mer dybdeinformasjon og tips om hvordan du kan finne lykke og god selvfølelse, anbefaler jeg guiden jeg har skrevet sammen med en anerkjent lykkeforsker fra Harvard: "hvordan bli lykkelig".

Ønsker du å lære mer om lykke?

Bli med på vår gratis 30-dagers lykkeguide på e-post, og få en enkel steg-for-steg-guide for å bli kjent med din indre lykke.

Takk! Sjekk eposten din for bekreftelsesmailen!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Du vil motta en kort e-post hver tredje dag i en måned. Du kan melde deg av når som helst.

Utfordringene med å endre vår egen selvoppfatning

Det jeg prøvde og som du sikkert også har prøvd i massevis er at du sier inni deg noe sånt som: «Jammen, jeg er dum og ubrukelig og verdiløs, og jeg vil ikke ha sånne tanker! Jeg vil ha gode tanker og elske meg selv. Jeg vil være glad og fornøyd hele tiden og alt skal være godt! Og i øvrig vil jeg være pen, klok, og rik!» Du vil ha en annen etikett og en annen flaske enn det du har. Du ser på andre flasker og etiketter og sier, «jeg vil være sånn». Men så går det litt tid og så ser du noen nye flasker og så sier du «Nei, jeg vil være sånn».

Og så begynner du å sammenligne og si at den flasken er finere enn den andre og til slutt så glemmer du å være glad for den flasken og etiketten du har og når du endelig ser på den så sier du den er stygg for den er ikke som de andre flaskene. Og de andre flaskene ser på deg og skulle ønske de var som deg. Men det tror ikke du på, og de tror ikke at du har det sånn med dem som du har det med dem, for de tror også de er dumme og stygge eller hvert fall en feilvare eller annen sortering, men det tror ikke du på. Og grunnen til at du og de og vi IKKE tror på det er at; sånn er Sinnet. Det er sinnet og den måten å bevege seg på sin naturlige måte å være på.

Akkurat som en flaske må ha sin form for ellers blir den en vase, eller en etikett må ha noe, for ellers er den noe annet. Sinnet vårt må tenke og emosjonen våres må flyte, for ellers er det ikke et Sinn, da er det noe annet. Og som menneske er du dømt til et liv med et sinn fylt med tanker. Du kan ikke ikke tenke, MEN du behøver ikke tro på tankene dine, og enda mindre tro de Er deg.

Veien til god selvfølelse

Her er veien til god selvfølelse illustrert med en lyspære.

Du identifiserer deg med sinnet og kroppen din og tror at det er deg. Men hvis det var tilfellet så ville du ikke kunne Se at, du tenker en tanke, føler en emosjon eller har en kropp.

Så veien til god selvfølelse er å hvile i den du Er, Selvet. Observer tankene, emosjonene og kroppen din. Og så la dem være (som de er). Og forstå at det bare er en tanke, det er bare en emosjon og det er bare kroppen din. La etiketten og flasken få være som de er. Hold ut det å ha det ustoppelige Sinnet ditt. I stedet for «Jeg er verdiløs og dum» så Se at «nå har jeg en tanke om at jeg er verdiløs og en emosjon at jeg er dum». Så hvil i det i deg som ser (Selvet, Vinen) og ikke i Sinnet/kroppen (Etiketten/flasken), for Selvet har ro, fred, glede, godhet som sin natur, mens Sinnet har bevegelse og uro som sin grunnform.

Så neste gang du sier: «Jeg er dum og ubrukelig og verdiløs.» Så gå hjem i deg Selv. Hvil i Selvets ro og se vennlig på dine tanker og emosjoner og si: «Nå har jeg mange rare tanker igjen gitt, men det er bare tanker, for jeg kan se dem fra meg selv.»

Selvets følelse av seg selv er alltid god. Så derfor er Dårlig Selvfølelse en umulighet.

Tenk etter

Hovedpoenger

  • Min tekst utfordrer ideen om dårlig selvfølelse ved å peke på en grunnleggende misforståelse; vi elsker faktisk oss selv, men vi misforstår ofte hva dette innebærer.
  • Jeg introduserer begrepet om å skille mellom "selvet" og "sinnet", noe som er essensielt for å forstå og forbedre vår selvfølelse.
  • Å observere våre egne tanker og følelser uten å identifisere oss med demkan lede til en mer stabil og positiv selvoppfatning.
  • Jeg argumenterer for at ekte selvfølelse finnes i roen og godheten i vårt sanne selv, og inviterer deg til å finne styrke i denne forståelsen.