En strektegning av en grunnmur

Grunnleggende behov for å ha det bra

Sist oppdatert:

18/1/2024

Innhold

  Du trenger mat, vann, hvile, søvn, fysisk aktivitet og relasjoner som et grunnlag for å kunne ha det bra. Asketen kan riktignok finne lykke uten grunnleggende behov, men da er vi på tilfredshet for viderekommende.

  I denne artikkelen skal vi se hvordan du kan tilnærme deg dine grunnleggende behov på en sunn måte.

  Dekker du dine grunnleggende behov på en sunn måte i dag?

  Godt nok, er nok

  Våre grunnleggende behov gir oss et godt grunnlag for å ha det bra. Etter at grunnlaget er på plass, vil behovene dine ha en avtagende avkastning. Mer av det gode kan til og med føre til dårligere livskvalitet, hvis det overdrives.

  For eksempel, mens trening er bra for helsen, kan for mye av det føre til skader og utbrenthet. På samme måte er det å spise sunt viktig, men å bli besatt av dietter og kjenne på dårlig samvittighet for hver bit sjokolade bidrar ikke til økt livsglede.

  Fysiologiske behov: kosthold, søvn og hvile

  Kosthold

  En tallerken, klar for noe bra kosthold!

  Hvis kroppene våre er som gleden, er det riktige kostholdet for den ene ikke nødvendigvis optimalt for den andre. Bli kjent med ditt eget.

  De fleste vet at å fylle diesel på en bensinbil går dårlig. Det samme gjelder din kropp og glede. Hvis du vil ha det bra, må du gjøre valg som gjør at du får det bra.

  Hvis du hver dag går for nytelse istedenfor å dekke ditt behov, er det ikke sikkert du oppnår det du vil. Nyt det du spiser, men ikke rot deg bort i usunn mat hvis det gir deg en konsekvens du ikke vil ha.

  Hvile

  I vår kultur er vi opptatt av å gjøre. Vi til og med hyller dem som aldri sitter stille. Så flinke de er, så snille, så gode, alt de får til. 

  Og når de endelig setter seg ned, er TV-en det neste stedet de får fred, for den holder fokuset borte fra seg selv eller oppgavene sine. 

  Hvile er godt - og viktig. For å sørge for hvile gjennom dagen, kan du gjennomføre regelmessige pauser i dagen din. Det finnes mange måter å hvile på. En er å ligge stille, en annen er å sitte stille, en tredje er å hvile i aktivitetene.

  Søvn

  Her skal det soves!

  Folk klager over dårlig søvn. Men legger du deg til tiden? Ser du på mobilen før du legger deg? 

  Folk sier ofte at de sover godt på hytta. Har du prøvd å lage litt hyttestemning om kvelden? Stearinlys, ikke TV, frisk luft tidligere på dagen, fyr i peisen, lese i en bok med litt mørkere belysning?

  Ønsker du å lære mer om lykke?

  Bli med på vår gratis 30-dagers lykkeguide på e-post, og få en enkel steg-for-steg-guide for å bli kjent med din indre lykke.

  Takk! Sjekk eposten din for bekreftelsesmailen!
  Oops! Something went wrong while submitting the form.

  Du vil motta en kort e-post hver tredje dag i en måned. Du kan melde deg av når som helst.

  Fysisk aktivitet

  Styrke behøves, i følge Helsedirektoratet

  Trener du allerede, så fortsett med det. Er du en av dem som ikke trener, kan det hende det er fordi du ikke synes det er noe gøy, snarere tvert imot. Det er viktig å finne aktiviteter som du trives med, enten det er en tur i frisk luft, danse naken i stua, eller vake i et basseng. Sett det i et ukentlig system, og gå, dans og vak. Få opp pulsen litt, gi blodet noen ekstra runder i kroppen og få “smurt” leddene. Det er godt for den indre tilstanden din.

  Regelmessig fysisk aktivitet gir en rekke helsefordeler for mennesker i alle aldre. Blant annet viser forskning at fysisk aktivitet frigjør endorfiner, som fremmer en følelse av velvære og minimerer stress.

  Helsedirektoratet anbefaler voksne å være fysisk aktive i minst 150 minutter med moderat intensitet, eller 75 minutter med høy intensitet hver uke. Styrketrening anbefales også to ganger ukentlig. 

  For de som har helseutfordringer som begrenser deres evne til å følge disse retningslinjene, er det viktig å være så aktiv som mulig innenfor rammen av egen helse.

  Relasjoner

  Lykkeforskning viser at du lever lenger, har bedre helse og er gladere hvis du har gode og nære relasjoner.

  Det er individuelt hva slags behov vi har for sosial omgang, så bli kjent med ditt eget behov. Men merk at vi her snakker om nære og tette relasjoner, ikke Facebook-venner. Det å kunne vise hele seg til en et medmenneske, også dine sårbare sider, er sentralt for å knytte sterke relasjonelle bånd til hverandre.

  Tenk etter

  Tar du godt vare på dine grunnleggende behov?

  Hovedpoenger

  • Godt nok, er nok: Det å dekke basisbehov gir et godt grunnlag for å møte livet og deg selv på en god måte. Når disse grunnleggende behovene er dekket, skjer det lite med vårt lykkenivå. 
  • Kosthold: For å oppnå velvære, må man ta bevisste valg i kostholdet. Hvis du bare går etter nytelse istedenfor å møte dine behov, blir det vanskeligere å ha det bra.
  • Hvile: Det er viktig å hvile regelmessig, og det finnes ulike måter å hvile på, som å ligge eller sitte stille, eller hvile gjennom aktiviteter.
  • Søvn: God søvnkvalitet er avgjørende, og det kan være nyttig å skape en avslappende atmosfære, som å unngå mobilbruk før leggetid og skape en hyggelig stemning om kvelden.
  • Fysisk aktivitet: Det er viktig å finne fysiske aktiviteter man trives med, og det anbefales å ha regelmessig fysisk aktivitet for helsefordeler og økt lykkenivå. Helsedirektoratet anbefaler voksne å være fysisk aktive i minst 150 minutter med moderat intensitet eller 75 minutter med høy intensitet hver uke, inkludert styrketrening.
  • Relasjoner: Selv om man kan overleve uten relasjoner, viser forskning at nære og gode relasjoner bidrar til et lengre og lykkeligere liv. Det er viktig å bli kjent med eget behov for sosial omgang og å bygge sterke, nære relasjoner som tillater å vise sårbarhet.