Strektegning av et forstørrelsesglass og en depressiv person som blir trøstet i bakgrunnen

Studie: Vi søker mest på ‘depresjon’ i mørketiden.

Sist oppdatert:

10/1/2024

Innhold

  Nettsøk etter ‘depresjon’ i mørketiden.

  I de mørke vintermånedene fra november til februar søker nordmenn hyppigere på 'depresjon', med Nord-Norge i spissen. En nylig studie fra Ubevisst.no kaster lys over trenden.

  Bildet viser søketrender for ‘Depresjon’ i Norge fra 2005 til 2024. De grå stolpene markerer mørketiden (nov. - feb.). Data fra Google Trends.

  Når mørket senker seg, søker nordmenn svar. Data samlet fra 1. januar 2005 til 1. januar 2024 via Google Trends, avslører at 8 av de 10 månedene med høyest søkevolum for 'depresjon' faller i mørketiden. Dette fenomenet er mest fremtredende i Nordland, Troms, og Finnmark, hvor gjennomsnittlig søkeinteresse for 'depresjon' er betydelig høyere enn resten av landet.

  Verdiene på kartet representerer relativ søkehyppighet for 'depresjon' fra 0 til 100, hvor 100 indikerer regionen med høyest relativ popularitet for søketermen. De orange stolpene markerer regioner fra Nord-Norge. Datakilde: Google Trends.

  Interessen for depresjon i mørketiden kan indikere at mange nordmenn opplever tøffere tider i løpet av vinterhalvåret og søker svar. 

  Gledesekspert Arnt Sæther kommentar: Dette kan og bør være nyttig for offentlig helsemyndigheter som kan iverksette tiltak. I tillegg må alle som opplever depresjoner eller synes mørketiden kan bli overveldende, vite at det finnes hjelp. 

  Ressurser for å finne lys i vintermørket

  I Ubevisst har vi laget en omfattende guide på hvordan bli lykkelig, hvor fokuset er å finne lys og glede selv i de mørkeste månedene av året. Guiden ble nylig omtalt i VG og NRK. Klikk her for å besøke lykkeguiden.

  Andre nyttige ressurser fra Ubevisst for å finne fred i mørketiden:

  Ønsker du å lære mer om lykke?

  Bli med på vår gratis 30-dagers lykkeguide på e-post, og få en enkel steg-for-steg-guide for å bli kjent med din indre lykke.

  Takk! Sjekk eposten din for bekreftelsesmailen!
  Oops! Something went wrong while submitting the form.

  Du vil motta en kort e-post hver tredje dag i en måned. Du kan melde deg av når som helst.

  Tenk etter

  Hovedpoenger

  • 8 av de 10 månedene med høyest søkevolum for 'depresjon' i Norge faller innenfor mørketiden (nov - feb).
  • Nordland, Troms, og Finnmark, viser en høyere søkeinteresse for 'depresjon' sammenlignet med andre norske regioner.
  • Januar 2017 var måneden med det høyeste registrerte søkevolumet på ‘depresjon’.
  • Gjennomsnittlig søkeinteresse for ‘depresjon’ i Nord-Norge er 93.7, sammenlignet med 87.7 for resten av Norge.